Northern Railway Scouts & Guides Quota Recruitment Group - D Question Paper 2025–26

Northern Railway Scouts & Guides Quota Recruitment Group - D Question Paper 2025–26

Northern Railway Scouts & Guides Question Paper 2025–26

This post contains information related to the Northern Railway Scouts & Guides Quota Recruitment Group - D Question Paper 2025–26. Please read this post completely; it may be very useful.

1. Jamboree on the Air (JOTA) is an _______ event.

A. Yearly

B. Once in 4 years

C. Quarterly

D. Once in 2 years

Ans: A. Yearly

2. What is the ratio of the National Flag?

A. 3:2

B. 2:3

C. 4:3

D. 3:4

Ans: A. 3:2

3. Which knot is shown on the Brotherhood badge of all sections?

A. Square Knot

B. Reef Knot

C. Timber Hitch

D. Bowline

Ans: B. Reef Knot

4. What does the colour black denote in a map?

A. Roads and boundaries

B. Terrain elevation

C. Urban areas

D. National parks and reserves

Ans: A. Roads and boundaries

5. Who was the 11th President of Bharat Scouts and Guides?

A. Shankarrao Chavan

B. Rameshwar Thakur

C. Ashok Gehlot

D. Sharad Pawar

Ans: C. Ashok Gehlot

6. A group of Rovers is called –

A. Crew

B. Team

C. Group

D. Troop

Ans: A. Crew

7. Who appoints the District Training Commissioner?

A. State Chief Commissioner

B. State Regional Commissioner

C. State District Commissioner

D. State Unit Commissioner

Ans: A. State Chief Commissioner

Read this also

👉 National Association Rules Book Of BSG

👉 State Association Rules Book Of BSG

👉 District Association Rules Book Of BSG

8. When was Scouting started in Indian Railways?

A. 1923

B. 1921

C. 1926

D. 1922

Ans: C. 1926

9. A Scout/Guide saves every paisa. Which point of S/G law is being referred here?

A. 10th Point

B. 5th Point

C. 6th Point

D. 8th Point

Ans: D. 8th Point

10. Jungle Goph Cord to a Scout will be presented by –

A. District Secretary

B. State Secretary

C. State Commissioner

D. District Chief Commissioner

Ans: D. District Chief Commissioner

11. What do the three fingers in the Scout Sign represent?

A. Truth, Loyalty, Courage

B. Duty to God, Others, Self

C. Helpfulness, Kindness, Obedience

D. Honour, Respect, Discipline

Ans: B. Duty to God, Others, Self

12. The highest award for Cubs/Bulbuls is –

A. Golden Arrow Award

B. Rashtrapati Award

C. Prime Minister Award

D. Commissioner Award

Ans: A. Golden Arrow Award

13. Minimum period as Pratham Sopan Guide to qualify for Dwitiya Sopan

A. 4 Months

B. 12 Months

C. 9 Months

D. 6 Months

Ans: D. 6 Months

14. Minimum age to attend Rajyapuraskar testing camp

A. 15 years

B. 10 years

C. 13 years

D. 18 years

Ans: C. 13 years

15. Which flag is used for signaling in Scouts?

A. National Flag

B. Semaphore Flag

C. Scout Flag

D. Patrol Flag

Ans: B. Semaphore Flag

16. Lashing ropes of ______ meters are available for Scouts and Guides.

A. 3 mtr

B. 5 mtr

C. 4 mtr

D. 1 mtr

Ans: A. 3 mtr

17. When and where did Industrial Scouting start?

A. 1921, Calcutta

B. 1921, Nagpur

C. 1918, Calcutta

D. 1918, Nagpur

Ans: B. 1921, Nagpur

18. Cub Bulbul Salute is given with how many fingers?

A. 3 Fingers

B. 2 Fingers

C. 4 Fingers

D. 5 Fingers

Ans: B. 2 Fingers

19. The District Emblem and Group Emblem shall be approved by –

A. Local Executive Committee

B. District Executive Committee

C. National Executive Committee

D. State Executive Committee

Ans: D. State Executive Committee

20. In the Emblem of the Bharat Scouts and Guides, the horizontal band symbolises –

A. Scout Wing

B. Guide Wing

C. World Brotherhood

D. India

Ans: C. World Brotherhood

Read this also

👉 WR Scout Guide Quota Group- D Answer Key 2023-24

👉 WR Scout Guide Quota Group- C Answer Key 2023-24

👉 NCR Scout Guide Quota Group- C Answer 2023-24

👉 NCR Scout Guide Quota Group- D Answer 2023-24

21. The Bharat Scouts and Guides National Adventure Institute is at –

A. Pune, Maharashtra

B. Gadpuri, Haryana

C. Kolkata, West Bengal

D. Dehradun, Uttarakhand

Ans: B. Gadpuri, Haryana (National Youth Adventure Institute)

22. 10 Metres = ______ Centimetres

A. 10,000 cms

B. 100 cms

C. 1,000 cms

D. 10 cms

Ans: C. 1,000 cms

23. The Golden Jubilee Jamboree of BSG was held at –

A. Chennai

B. Hyderabad

C. Truchirappalli

D. Goa

Ans: A. Chennai

24. The BSG maintains Overseas Units for Indian citizens in –

A. Saudi Arabia, Qatar, UAE

B. Dubai

C. Oman

D. Nepal

Ans: A. Saudi Arabia, Qatar, UAE & C. Oman

25. Which knot is used to tie a rope to a pole?

A. Bowline

B. Clove Hitch

C. Reef Knot

D. Sheet Bend

Ans: B. Clove Hitch

26. Assistant Patrol Leader will wear how many green armlets?

A. One

B. Two

C. Three

D. Four

Ans: A. One

27. What is the Motto of the Scout Movement?

A. Be Prepared

B. Be Honest

C. Serve Others

D. Do Your Best

Ans: A. Be Prepared

28. The correct way to extinguish a campfire is –

A. Pour water and stir ashes

B. Let it burn out naturally

C. Cover with leaves

D. Throw sand

Ans: A. Pour water and stir ashes

29. In Tritiya Sopan, hike of how many kilometres on cycle is required?

A. 30 kms

B. 10 kms

C. 40 kms

D. 25 kms

Ans: A. 30 kms

30. February 22 is observed as –

A. World Thinking Day

B. Foundation Day

C. World Scout Day

D. Environment Day

Ans: A. World Thinking Day

31. The 19th National Jamboree of the BSG will be held at –

A. Lucknow

B. Mohali

C. Pachmarhi

D. Hyderabad

Ans: A. Lucknow

Read this Also

👉 Milestone Of Scouting Guiding in India Question

👉 Scouting Related 250 Question answer 

👉 Pravesh Question Answer in English

32. The first Scout Troop in India was opened at –

A. Bangalore

B. Kirkee

C. Shimla

D. Calcutta

Ans: A. Bangalore

33. Whistle signal to call the Troop Leader –

A. One long blast followed by three short blasts

B. Alternate long and short blasts

C. A succession of short, sharp blasts

D. Three long whistles

Ans: A. One long blast followed by three short blasts

34. How many proficiency badges are to be earned in Tritiya Sopan?

A. 2

B. 5

C. 4

D. 3

Ans: D. 03

35. The direction showing the Pole Star is –

A. South

B. North

C. East

D. North-West

Ans: B. North

36. Scout/Guide Motto for Bunnies –

A. Do your best

B. Keep smiling

C. Be Prepared

D. Service

Ans: B. Keep smiling

37. When did Scouting in India become a member of the World Organization of Scout Movement (WOSM)?

A. 1936

B. 1921

C. 1938

D. 1918

Ans: C. 1938

38. Which knot is used to join two ropes of equal thickness?

A. Clove Hitch

B. Reef Knot

C. Bowline

D. Sheet Bend

Ans: B. Reef Knot

39. The 18th National  and Guides Jamboree concluded at –

A. Pali, January 10, 2023

B. Pachmarhi, January 10, 2023

C. Pune, January 10, 2022

D. Pachmarhi, January 10, 2022

Ans: A. Pali, January 10, 2023

40. For the Prime Minister Shield Competition, minimum requirement at State level is –

A. Minimum of 2 competing districts

B. Minimum of 1 competing district

C. Any unit registered

D. Everyone can participate

Ans: A. Minimum of 2 competing districts

Read this also

👉 Scout Guide Quota Test Paper English- 01

👉 Scout Guide Quota Test Paper English- 02

👉 Scout Guide Quota Test Paper English- 03

41. Essay:

The Role of Scouting and Guiding in Nation Building.