Northern Railway Scout Guide Quota Recruitment Group- D Written Exam Answer Key 2023-24

Northern Railway Scout Guide Quota Recruitment Group- D Written Exam Answer Key 2023-24

Northern Railway

Scouts & Guides Quota Recruitment

1. Motto of Cub/Bulbul :- 


A. Be prepared

B. Service

C. Do your best

D. Keep smiling


Right Ans :- C. Do your best


2. First Indian Guide Commissioner for Indian Guides was -


A. Smt Amma Swaminathan

B. Lady BP

C. Dr Annie Besant

D. Lady Abala Bose


Right Ans :- D. Lady Abala Bose


3. First National Jamboree of Scouts and Guides was held in India at


A. Hyderabad

B. Delhi

C. Mumbai

D. Kolkata


Right Ans :- A. Hyderabad


4. World Thinking Day is observed on


A. 26th January

B. 22th February

C. 1st April

D. None of the above


Right Ans :- B. 22th February


5. What is the time period to do Swarna Pankh after Rajat Pankh.


A. 3 Months

B. 5 Months

C. 7 Months

D. 9 Months


Right Ans :- D. 9 Months


6. The promise of Cub is: -

1. promise to do my best

2. To do my duty to God and my country

3. To keep the cub laws

4. To do a Good turn every day



A. Only 1, 2 and 3

B. Only 2, 3 and 4

C. Only 1, 2 and 4

D. All 1 2,3 & 4


Right Ans :- D. All 1 2,3 & 4



7. Who laid the foundation stone. of "Sangam World Guide Centre?


A. Lady B.P

B. Dr. Rajendra Prasad

C. Dame Leslie Whitley

D. S. Radhakrishnan


Right Ans :- C. Dame Leslie Whitley


8. What is the time period to do Dwitiya Charan after Pratham Charan


A. 1 month

B. 2 months

C. 3 months

D. 4 months


Right Ans :- C. 3 months


9. Which knot is also known as Hercules Knot


A. Fisherman Knot

B. Sheet Bend

C. Clove Hitch

D. Reef Knot


Right Ans :- D. Reef Knot


10. Assistant leader trainers wear Beads


A. 2

B. 3

C. 4

D. 5


Right Ans :- B. 3


Read this also

👉 WCR Scout Guide Quota Group- C Answer Key 2023-24

👉 WCR Scout Guide Quota Group- D Answer Key 2023-24

👉 SECR Scout Guide Quota Group- C Answer 2023-24

👉 SECR Scout Guide Quota Group- D Answer 2023-24


11. Which is the correct order of advancement of Scouts/Guides


A. Pravesh -Dwitiya Sopan-Rajya Puraskar-Tritiya Sopan

B. Rajya Puraskar - Pravesh - Dwitiya Sopan-Tritiya Sopan

C. Dwitiya Sopan-Rajya Puraskar-Tritiya Sopan- Pravesh

D. Pravesh - Dwitiya Sopan -Tritiya Sopan - Rajya Puraskar


Right Ans :- D. Pravesh - Dwitiya Sopan -Tritiya Sopan - Rajya Puraskar


12. Which of the following is not cub proficiency badge?


A. Gardner

B. Swimmer

C. Artist

D. Singer


Right Ans :- D. Singer


13. Where was 15th All India Jamboree of Bharat Scouts and Guides held?


A. Delhi

B. Haridwar

C. Chandigarh

D. None of the above


Right Ans :- B. Haridwar


14. Which of the following is not scout promise?


A. To help other people

B. To obey the guide law

C. To do my duty to god

D. To do my duty to Country


Right Ans :- B. To obey the guide law



15. What is the colour of Bharat Scouts and Guides flag


A. Dark Blue

B. Dark Red

C. Green

D. None of the above


Right Ans :- A. Dark Blue



16. Motto of Bunny


A. Be prepared

B. Service

C. Do your best

D. Keep smiling


Right Ans :- D. Keep smiling


17. Who was the First President of the Bharat Scouts and Guides - 


A. Dr. Hridaye Nath Kuniru

B. Smt. Amma Swaminathan

C. Shri Mangal Das Pakvasa

D. Shri Chandu Lal M.Trivedi


Right Ans :- C. Shri Mangal Das Pakvasa


18. What is the Motto of Scouts/Guides?


A. Be prepared

B. Service

C. Do your best

D. Keep smiling


Right Ans :- A. Be prepared


19. Where is the headquarter of WAGGGS located ?


A. Switzerland

B. England

C. USA

D. None of the above


Right Ans :- B. England


20. A rover crew shall consist of not less than rovers


A. 04

B. 05

C. 06

D. 07


Right Ans :- C. 06


21. When and where was first girl Guides company founded in India ?


A. Delhi, 1911

B. Amristar, 1915

C. Jabalpur, 1911

D. Mumbai, 1917


Right Ans :- C. Jabalpur, 1911


22. When was the first camp of Scout held?


A. 1905

B. 1910

C. 1907

D. 1902


Right Ans :- C. 1907


Read this also

👉 WR Scout Guide Quota Group- D Answer Key 2023-24

👉 WR Scout Guide Quota Group- C Answer Key 2023-24

👉 NCR Scout Guide Quota Group- C Answer 2023-24

👉 NCR Scout Guide Quota Group- D Answer 2023-24


23. An Indian citizen girl aged 7 years can become


A. Bulbul

B. Cub

C. Ranger

D. Rover


Right Ans :- A. Bulbul


24. In Fleur-de-lis. Fleur stand for


A. flower

B. Colour

C. Fragrance

D. Sky


Right Ans :- A. flower


25. Flag Day of the Bharat Scounts and Guides is celebrated on


A. 17th November

B. 07th November

C. 10th November

D. None of the above


Right Ans :- B. 07th November


26. When was golden Arrow Badge Award was started?


A. 2000

B. 2002

C. 2003

D. 2005


Right Ans :- C. 2003


27. The dimensions of Bharat Scouts and Guides Flag shall be -


A. 180 CM in length & 120 CM in breadth

B. 120 CM in length & 120 CM in breadth

C. 45 CM in length & 30 CM in breadth

D. None of the above


Right Ans :- A. 180 CM in length & 120 CM in breadth


28. The shape of patrol Flag is


A. Square Shape

B. Rectangular

C. Triangular

D. None of the above


Right Ans :- C. Triangular


29. Cub Pack shall consist of not more than Cubs


A. 24

B. 36

C. 48

D. 60


Right Ans :- A. 24


30. What is the Motto of Rovers/ Rangers?


A. Keep smiling

B. Be prepared

C. Service

D. Do your best


Right Ans :- C. Service



31. Who is the present Chief National Commissioner of Bharat Scouts and Guides


A. Shri K.K. Khandewal

B. Shri Lalid Mohan Jain

C. Shri Laxman Singh

D. Prof. Madan Mohar


Right Ans :- A. Shri K.K. Khandewal


32. First Conference of Rovers and Rangers leaders in India was organised at


A. Udaipur

B. Bangalore

C. Mumbai

D. None of the above


Right Ans :- A. Udaipur


33. Special Service Star is awarded for service of years and more


A. 10

B. 15

C. 20

D. 25


Right Ans :- D. 25


34. Where was the first Scout troop established in India.


A. Bangalore

B. Pune

C. Kirkee

D. Simla


Right Ans :- A. Bangalore


35. The Law for the Cub is 

1. The Cub is obedient

2. The Cub is clean and Polite


A. Only 1

B. Only 2

C. Both 1 & 2

C. Neither 1 nor 2


Right Ans :- C. Both 1 & 2


Read this also

👉 ER Scout Guide Quota Group- D Answer Key 2023-24

👉 ER Scout Guide Quota Group- C Answer Key 2023-24


36. Girl Guiding Book was first published in


A. 1915

B. 1918

C. 1920

D. None of the above


Right Ans :- B. 1918



37. The minimum age for a boy to be eligible for Scout aspirant is


A. 10

B. 12

C. 15

D. 


Right Ans :- A. 10


38. The ratio of length and breadth of the Emblem of the Bharat Scouts and Guide is:


A. 2:3

B. 3:2

C. 1:1

D. None of the above


Right Ans :- B. 3:2


39. Where is the National Training Centre of Bharat Scouts and Guides situated.


A. Tamilnadu

B. Andhra Pradesh

C. Madhya Pradesh

D. None of the above


Right Ans :- C. Madhya Pradesh


40. What is Scouting


A. A movement for Young people

B. A Movement for Old People

C. A Movement of Ladies only

D. None of the above


Right Ans :- A. A movement for Young people